
Durerea lombară nespecifică este o tulburare care afectează mușchii și oasele spatelui și se caracterizează prin durere moderată până la severă în partea inferioară a spatelui.
Simptomele durerii lombare variază des iar durerea poate fi surdă, poate fi de tip arsură sau ascuțită și poate iradia spre coloana toracală superior sau cel mai frecvent spre membrele inferioare.
Există trei tipuri de durere lombară:
- Acută – durere care durează mai puțin de 3 luni;
- Recurentă – simptomele durerii acute reapar;
- Cronică – durere care durează mai mult de 3 luni.
Majoritatea celor care au episoade de durere acută vor avea cel puțin un episod de durere lombară recurentă.
De cele mai multe ori, durerea lombară apare în urma suprasolicitării sau tensionării coloanei lombare precum și în urma traumatismelor de la nivelul coloanei vertebrale. De asemenea, mai poate fi cauzată de aplecări și ridicări repetate, răsuciri ale coloanei, sau chiar stat în șezut prelungit.
Cum poate ajuta fizioterapia?
Fizioterapia de specialitate îmbunătățește mobilitatea și stabilitatea coloanei vertebrale lombare, diminuează sau elimina durerea și folosește metode neinvazive care sunt orientate către cauza afectiunii.
În urma evaluării initiale fizioterapeutul va examina rezultatele, va identifica factorii care au contribuit la declanșarea durerii și va alcatui un plan de recuperare specific pentru durerea lombară. .
Planul de recuperare include:
- Exerciții fizice specifice pentru creșterea flexibilității coloanei vertebrale precum și pentru întărirea musculaturii acesteia.
- Exerciții de stretching pentru decontracturarea musculaturii spatelui.
- Antrenament pentru îndeplinirea corectă a activităților de zi cu zi respectiv: modalități de aplecare, ridicare, așezare sau dormit în poziții corecte care să nu afecteze coloana vertebrală.
- Asistență pentru creearea unui program sigur de activitate fizică pentru îmbunătățirea sănătății în general.
- Instrucțiuni privind modalitățile de îngrijire ale spatelui precum și măsurile de prevenire ale reinstalării durerii lombare joase.
Măsuri de prevenire ale durerii lombare:
- Executarea zilnica a unui program de exerciții fizice pentru decontracturarea respectiv întărirea musculaturii spatelui.
- Menținerea posturii corecte a spatelui.
- Menținerea corectă a aliniamentului corpului atât în repaus cât și în mișcare.
- În timpul ridicării greutăților acestea vor fi ținute cât mai aproape de corp și se recomandă solicitarea de ajutor din partea celor din jur.
- Se recomandă utilizarea obiectelor ajutătoare pentru transportul greutăților asemenea genților cu roți sau cărucioarelor pentru bagaje.
- Menținerea unei vieți active prin exercițiu fizic regulat poate preveni apariția altor leziuni ale coloanei vertebrale.
sursa-.cardiokinetic.ro